Pyrotechniek voor het slopen van beton

Geluidsarm
Grote massa's beton verzwakken
Snel
Geluidsarm
Grote massa's beton verzwakken
Snel

Pyrotechnisch slopen: (ook sensitive blasting genoemd)

 

Het snel verzwakken, breken, verkleinen en slopen van (gewapend) beton en andere steenachtige materialen op moeilijk bereikbare plaatsen of grote massa’s in gevoelige omgevingen is nu geen probleem meer. Te denken aan kraanfunderingen, kolommen, betonnen balken, stroomprofielen in riolen verwijderen, etc., etc. De toepassingsmogelijkheden zijn bijna eindeloos.

De door ons gebruikte Pyrotechnische Safety Cartridges worden ook wereldwijd al jaren toegepast als een goed alternatief voor de inzet van handsloopwerk, explosieven of de inzet van zware sloopkranen. Ze zijn uiterst geschikt voor een scala van toepassingen in de sloop, renovatie, weg- en waterbouw.

Slopen d.m.v. snel expanderende gasdruk
De gasdruk die door de Pyrotechnische Safety Cartridges worden geproduceerd, zijn veel lager in vergelijking met conventionele explosieven. De opbouw van gasdruk is van kortere duur en veroorzaakt hierdoor minder weg spattend puin. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van de conventionele explosieven in gevoelige gebieden.

Voor elke toepassing is er een geschikte cartridge verkrijgbaar.

De kleinste micro cartridges zijn slechts 9mm in doorsnee. Dit is de dikte van een balpen en heeft een lading van slechts 3 gram. Deze micro cartridges zijn perfect in te zetten om zeer subtiel kleine hoeveelheden beton te verwijderen.

De grootste cartridges zijn 94mm in doorsnee en hebben een lading van 1700 gram. Deze zijn in te zetten voor de meest zware sloopwerken

Geluid

Een goed afgestemde Pyrotechnische  Safety Cartridge in beton produceert in het algemeen een geluidsniveau van 80 – 85 dB op 50 meter van de ontsteking. Dit is ruim binnen het veiligheidsniveau van 128 dB, vastgesteld door het US Bureau of Mines. Het geluidsniveau kan worden beperkt door gebruik van rubbermatten of grondbedekking om de gaten te bedekken waarin de cartridges tot ontsteking worden gebracht.
Trillingen van de grond

De Pyrotechnische Saferty Cartridges hebben een trillings-golf van hoge frequenties van korte duur en kleine omvang, waardoor ze dicht bij objecten gebruikt kunnen worden die gevoelig zijn voor trillingen, en waar conventionele explosies verboden of schade zouden veroorzaken.

Rondvliegend puin

Rondvliegend puin kan een bijzonder gevaarlijk neveneffect zijn van ontploffingen. Een juist gekozen Pyrotechnische Safety Cartridge produceert een optimale druk voor het te slopen materiaal, deze druk en komt zeer snel, maar voor een korte tijd vrij en er is geen schokgolf.
Dit gecontroleerd gas dat onder relatief lage druk kort en snel vrijkomt uit de Pyrotechnische cartridges, zorgt voor een minimale hoeveelheid, met lage snelheid rondvliegend gesteente, dat in het algemeen binnen een afstand van 20 – 30 meter van de ontsteking blijft.
Rondvliegend puin is goed controleerbaar te houden door het beton te bedekken met zand of rubber springmatten.

 • Toegepast door een gecertificeerd Pyrotechnisch spring meester
 • Volledig gecertificeerd product
 • Voor de inzet is geen vergunning aanvraag nodig
 • Niet explosief
 • Slechts 50 meter veiligheidsafstand
 • Gecontroleerd wegvliegend puin
 • Minder trillingen
 • Minder geluidsoverlast
 • Verzwakt gewapend en ongewapend beton
 • Verzwakt de meest harde soorten steen
 • Geschikt voor onderwater toepassingen
 • Te gebruiken op vrijwel alle locaties

 

Voor meer info betreft Pyrotechnische sloop mogelijkheden voor uw project, neem dan contact op met Martijn@stellingvroomshoop.nl of bel 0546 641618

Wil je meer weten over Pyrotechnisch slopen?

Ja, wil ik!
Partners

Waar wij voor werken